Omgeving: Een vergunningenbeleid met rechtszekerheid en een bescherming van het eigendomsrecht.

In het kader van eigendomsrechten en rechtszekerheid streven we naar een duidelijk vastgesteld gebiedsplan met beperkte wijzigingsmogelijkheden, enkel via RUP of GRUP. Enkele kernpunten omvatten:

  1. Gebiedsafbakening en Natuur-Landbouw Balans: Bevestiging van gebieden volgens het gewestplan, waarbij wijzigingen enkel via officiële plannen mogelijk zijn. Landbouwgronden blijven bestemd voor landbouw; natuur kan geen landbouwgrond innemen voor nieuwe SBZ zones. Wij streven voor een herbeoordeling van natuurbeheerplannen.
  2. Zonevreemd Wonen en Eigendomsbescherming: We streven naar een versoepeling van wetgeving omtrent zonevreemd wonen om eigendomsrechten beter te beschermen.
  3. Plattelandsadaptatie : Wie op landbouwgebied gaat wonen respecteert de activiteiten en de regels van dat gebied.
  4. Plattelandsopwaardering: Opwaardering van het platteland met focus op betere mobiliteit via zowel openbaar vervoer als flexibele privé-chauffeurs en promotie van lokale voorzieningen zoals bankkantoren en scholen.
  5. Herwaardering Stadsruimte: Aandacht voor leegstand en aanmoediging van gebruik van stadswoningen, bijvoorbeeld via deelwonen of co-housing, met een vereenvoudigde wetgeving ter ondersteuning.
  6. Efficiënte Vergunningsprocedures: Vergunningsprocedures moeten vlotter verlopen met plaatselijke bezoeken als integraal          onderdeel, realistische beoordeling van leefbaarheid, en eenvoudigere wetgeving voor uniforme besluitvorming.